Het belang van een goede wondverzorging

Goede wondverzorging is een belangrijk onderdeel voor de behandeling en genezing van wonden. Voor acute wonden (zoals een snijwondje of een schaafwondje) wordt meestal gekozen om deze op de natuurlijke manier te laten genezen door de wond zo nodig droog af te dekken en te streven naar korstvorming. Het belang van effectieve wondverzorging kan niet worden onderschat. Wonden bij complexe patiënten en patiënten die slecht worden behandeld, kunnen leiden tot de ontwikkeling van een chronische wond.

Wondzorg moet altijd aansluiten op de behoeften van de patiënt, normale genezing bevorderen en complicaties voorkomen. Een prioriteit bij wondgenezing moet goede communicatie zijn. Verbanden die op acute wonden worden aangebracht, moeten mogelijk door de patiënt zelf worden beoordeeld, dus er zijn duidelijke instructies nodig over wat te doen, wanneer het moet worden gedaan en wat als een punt van zorg moet worden gemeld. Chirurgische wonden blijven meestal tot een week na de operatie bedekt. In het geval van transplantaties blijft het verband maximaal 2 weken staan. Ontslagen patiënten hebben passende instructies nodig met betrekking tot postoperatieve zorg en follow-up.

Goede wondverzorging bij herstel

Een goede wondverzorging voorkomt infectie en andere complicaties en helpt ook het genezingsproces te versnellen met minder littekens.

Infectie voorkomen

Door continue aandacht te houden op de wond en verbanden wordt het risico op infectie en andere complicaties sterk verminderd. Een gezondheidswerker kan medisch belangrijke beslissingen nemen door het verband te verwisselen, de voortgang van de wond te noteren, en door bloedingen, temperatuur, afscheiding en geur te observeren. Over het algemeen moeten wonden eenmaal per dag worden gereinigd met een ontsmettingsmiddel dat specifiek is voor wondverzorging, schoon water of zoutoplossing, en met het aanbrengen van schoon verband.

Versnelt genezing

Een potentieel gevaarlijke mythe is dat wonden sneller genezen als ze onbedekt blijven, wat gewoon niet waar is. Door de wond tijdens het genezingsproces te bedekken, wordt het genezingsproces zelfs versneld. Bovendien biedt goed onderhouden verband extra bescherming tegen infectie.

Minimaliseert littekens

Door de wond tijdens het genezingsproces zacht te houden, worden littekens tot een minimum beperkt en kunnen er geen harde korsten ontstaan. Antibiotische zalven – en andere behandelingsopties die door uw arts worden aanbevolen – die tijdens de vroege stadia van genezing worden aangebracht, houden de huid rond de wond zacht en buigzaam.

Verschillende wondverzorging

Er zijn veel verschillende soorten wonden die je kan onderscheiden in 3 categorieën: brandwonden, chirurgische wonden en traumatische wonden. Voor deze verschillende wonden gelden ook verschillende manieren waarop je de desbetreffende wond moet behandelen.

1)Chirurgische wonden zijn incisies die doelbewust door een zorgverlener zijn gemaakt en die nauwkeurig worden gesneden, waardoor er schone randen rond de wond ontstaan. Chirurgische wonden kunnen worden gesloten (met hechtingen, nietjes of lijm) of worden open gelaten om te genezen.

2)Traumatische wonden zijn plotselinge, ongeplande verwondingen die kunnen variëren van licht, zoals een geschaafde knie, tot ernstig, zoals een schotwond. Traumatische wonden omvatten schaafwonden, diepe snijwonden, huidscheuren, beten en penetrerende traumawonden.

3)Een brandwond is een soort letsel aan de huid of ander weefsel, veroorzaakt door hitte, kou, elektriciteit, chemicaliën, wrijving of straling. Er zijn drie niveaus van brandwonden: eerstegraads (oppervlakkige) brandwonden treffen alleen de buitenste laag van de huid, de epidermis. Ze zien er rood uit zonder blaren en de pijn duurt meestal ongeveer 3 dagen. Bij tweedegraads (gedeeltelijke dikte) brandwonden zijn de epidermis en een deel van de onderste huidlaag, de dermis, betrokken. Derde graads (volledige dikte) brandwonden kunnen verlies van pijn en gevoeligheid veroorzaken als gevolg van zenuwbeschadiging in de diepere weefsels.

Chirurgische wondverzorging

Er zijn veel sluitingen beschikbaar voor chirurgische wonden zoals hechtingen, nietjes, kleefstof of ze kunnen open blijven staan om te genezen. Afhankelijk van de locatie van de operatiewond en het type en de complexiteit, kunnen drains in de wond worden genaaid en enkele dagen blijven staan. Naast het sluiten van de operatiewond wordt een verband aangebracht. Verbanden zijn er in vele soorten en kunnen variëren van steriel gaas bedekt met tape tot een vacuüm ondersteund sluitapparaat. Antibiotica worden gegeven om infectie voor en na de operatie te voorkomen.

Naast het behandelen van de chirurgische wond, is de zorg gericht op het ondersteunen van de algehele gezondheid van het lichaam om de genezing te verbeteren. Deze ondersteuning omvat het handhaven van goede voeding en hydratatie, het beoordelen van bloedonderzoek van de interne chemie van het lichaam en het bieden van voldoende rust.

Als je arts je wond niet weer met hechtingen sluit, moet je er thuis voor zorgen, aangezien het enige tijd kan duren om te genezen. De wond zal van onder naar boven genezen. Een verband helpt drainage te absorberen en voorkomt dat de huid zich sluit voordat de wond eronder vult.

Het oude verband verwijderen

Jouw zorgverlener zal je vertellen hoe vaak je jouw verband moet verwisselen. Ter voorbereiding op de verbandwisseling: Reinig je handen voordat je het verband aanraakt, zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en zorg voor een schoon werkoppervlak. Verwijder de oude dressing: Maak de tape voorzichtig los van je huid. Gebruik een schone (niet steriele) medische handschoen om het oude verband vast te pakken en eraf te trekken. Als het verband aan de wond blijft plakken, maak het dan nat en probeer het opnieuw, tenzij jouw zorgverlener je heeft opgedragen het droog te trekken. Doe de oude dressing in een plastic zak en leg deze apart. Maak je handen opnieuw schoon nadat je het oude verband hebt verwijderd.

De wond verzorgen

Je kunt een gaasje of een zachte doek gebruiken om de huid rond je wond schoon te maken. Gebruik een normale zoutoplossing (zout water) of een mild sopje. Doordrenk het gaasje of de doek in de zoutoplossing of het zeepsop en dep of veeg de huid er voorzichtig mee af. Probeer alle drainage en opgedroogd bloed of ander materiaal dat zich op de huid heeft opgehoopt, te verwijderen. Gebruik GEEN huidreinigers, alcohol, peroxide, jodium of zeep met antibacteriële chemicaliën. Deze kunnen het wondweefsel beschadigen en de genezing vertragen. Je zorgverlener kan je ook vragen om de wond te irrigeren of uit te spoelen: Vul een spuit met zout water of zeepachtig water, afhankelijk van wat jouw arts aanbeveelt. Houd de spuit 2,5 tot 15 centimeter van de wond verwijderd. Spray hard genoeg in de wond om drainage en afvoer weg te spoelen. Gebruik een schone, zachte, droge doek of een stukje gaas om de wond voorzichtig droog te deppen. Breng GEEN lotion, crème of kruidenremedies aan op of rond uw wond, tenzij jouw leverancier heeft gezegd dat dit in orde is.

Het nieuwe verband aantrekken

Plaats het schone verband op de wond zoals jouw zorgverlener je dat heeft geleerd, mogelijk gebruik je een nat-tot-droog verband. Maak je handen schoon als je klaar bent en gooi het oude verband en andere gebruikte benodigdheden weg in een waterdichte plastic zak. Sluit het goed en verdubbel het dan voordat je het in de prullenbak gooit. Was vervuild wasgoed van de verbandwissel apart van ander wasgoed. Vraag jouw leverancier of je bleekmiddel aan het waswater moet toevoegen. Gebruik een verband maar één keer. Gebruik het nooit opnieuw.

Traumatische wondverzorging

Vanwege de ernst van traumatische wonden en hun brede variatie aan ziekte oorzaken, kan de behandeling zo eenvoudig zijn als het reinigen en aankleden van de wond, of het kan uitgebreider zijn en chirurgische ingreep vereisen om de wond te sluiten en de patiënt te stabiliseren. De behandeling van traumatische wonden omvat het herstellen van schade aan de onderliggende weefselstructuren van het lichaam, het verwijderen van vreemde deeltjes en het mogelijk maken van drainage van de wonden. Al deze stappen zijn essentieel om de mogelijkheid van infectie te voorkomen en om genezing te bevorderen. Algemene behandelingsprocessen voor traumatische wonden kunnen het volgende omvatten:

Scheuren

De snee moet worden schoongemaakt met een steriele zoutoplossing en het puin moet uit de wond worden gehaald. Een antibioticumgel wordt aangebracht om infectie te voorkomen en vervolgens wordt een steriel verband aangebracht om de wond schoon en beschermd te houden.

Penetratiewond

vaak gerepareerd in de operatiekamer onder algemene anesthesie. Nadat de chirurgische incisies zijn gemaakt, wordt vreemde materie uit de wond gehaald terwijl de vitale functies van de patiënt continu worden bewaakt gedurende de procedure. De wond wordt vervolgens gesloten met hechtingen (hechtingen) en bedekt met een steriel verband. Zodra de traumatische wond is verzorgd, kunnen secundaire medische problemen worden aangepakt met chirurgische ingrepen.

Schaafwonden

De wond moet worden gereinigd met een steriel gaasje en gedrenkt in zoutoplossing om eventueel vuil te verwijderen. De wond moet vervolgens verbonden worden en krijgt een korst. In bijna alle gevallen van traumatische wonden krijgen patiënten een tetanusinjectie om het risico op een tetanusinfectie te verkleinen.

Herstel van traumatische wonden

Een van de wonderen van het menselijk lichaam is dat het op natuurlijke wijze nieuwe huid en weefsels regenereert wanneer er een verwonding optreedt. In gevallen van ernstig letsel kan het regeneratieve proces echter dramatisch worden vertraagd. Wonden die zijn gehecht, hebben nog steeds voldoende genezingstijd nodig om de interne structuren te laten genezen, zelfs nadat de hechtingen zijn verwijderd.

Eerste hulp bij Brandwonden verzorging

Stop het brandproces zo snel mogelijk. Dit kan betekenen dat de persoon uit het gebied wordt verwijderd, de vlammen met water worden gedompeld of de vlammen met een deken worden verstikt. Stel jezelf ook niet bloot aan brandwonden.

Verwijder kleding of sieraden in de buurt van het verbrande deel van de huid, maar probeer niets te verwijderen dat aan de verbrande huid vastzit, omdat dit meer schade kan veroorzaken. Koel de brandwond zo snel mogelijk na het letsel 20 minuten af met koud of lauw stromend water. Gebruik nooit ijs, ijswater of crèmes of vette substanties zoals boter.

Bedek de brandwond met huishoudfolie. Leg de vershoudfolie in een laag over de brandwond in plaats van het om een ledemaat te wikkelen. Een schone doorzichtige plastic zak kan worden gebruikt voor brandwonden aan uw hand. Voor nog betere behandeling van de brandwond worden de Burnshield producten aanbevolen, deze producten zijn ontwikkeld voor de acute zorg van de brandwond.

Behandel de pijn van een brandwond met paracetamol of ibuprofen. Controleer altijd de instructies van de fabrikant bij het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen. Kinderen onder de 16 jaar mogen geen aspirine krijgen. Ga zoveel mogelijk rechtop zitten als het gezicht of de ogen verbrand zijn. Vermijd zo lang mogelijk liggen, omdat dit de zwelling helpt verminderen.

Zure en chemische brandwonden

Zure en chemische brandwonden kunnen zeer schadelijk zijn en vereisen onmiddellijke medische hulp op een SEH-afdeling. Zoek indien mogelijk uit welke chemische stof de brandwond heeft veroorzaakt en vertel het aan de zorgverleners van A&E. Als je iemand anders helpt, trek dan geschikte beschermende kleding aan en verwijder alle besmette kleding van de persoon, als de chemische stof droog is, borstel het dan van hun huid. Gebruik stromend water om eventuele sporen van de chemische stof van het verbrande gebied te verwijderen

Elektrische brandwonden

Elektrische brandwonden zien er misschien niet ernstig uit, maar ze kunnen zeer schadelijk zijn. Iemand met een elektrische brandwond moet onmiddellijk medische hulp inroepen bij een SEH-afdeling. Als de persoon gewond is geraakt door een laagspanningsbron (tot 220 tot 240 volt), zoals een huishoudelijke elektriciteitsvoorziening, schakel dan de voeding veilig uit of verwijder de persoon van de elektrische bron met een materiaal dat geen elektriciteit geleidt , zoals een houten stok of een houten stoel. Benader geen persoon die is aangesloten op een hoogspanningsbron (1000 volt of meer).

De belangrijkheid van hygiëne bij wondverzorging

Een goede hygiëne, zoals douchen, kan een groot onderdeel zijn van een goede wondverzorging. Bij wondverzorging zijn er slechts enkele factoren waar je geen controle over hebt. Deze omvatten uw genetische achtergrond of reeds bestaande medische aandoeningen, die beide een enorm effect kunnen hebben op het wondgenezingsvermogen van uw lichaam. Er zijn echter nog andere aspecten waar je enige invloed op hebt, zoals hygiëne. In feite is een goede hygiëne betrokken bij een aantal facetten van effectieve wondverzorging. Hier is wat waardevol inzicht in het werkelijke belang van hygiëne bij het genezen van alle soorten wonden:

Hygiëne beïnvloedt de basiswondgenezing

Er zijn drie factoren die de snelheid van wondgenezing bepalen: de leeftijd van de patiënt, hun voedingsinname en het niveau van hygiëne. Dit houdt in dat hygiëne van het grootste belang is als het gaat om infectiebeheersing. En aangezien gezondheidswerkers de meest voorkomende oorzaak van besmettelijke blootstelling zijn, zijn er hygiënerichtlijnen opgesteld voor de gezondheidszorg. Deze omvatten tips over hoe je de handen goed kunt wassen, de soorten zeep die je kunt gebruiken, de temperatuur van het water en nog veel meer.

Hygiëne kan bepaalde aandoeningen voorkomen

Door onjuiste hygiëne loopt u niet alleen een groter risico om infecties op te lopen. Er zijn een paar soorten wonden die terug te voeren zijn op slechte hygiënische gewoonten. Misschien wel de meest voorkomende zijn diabetische voetulcera. Veel diabetespatiënten hebben problemen met de bloedsomloop, en dat leidt vaak tot een verminderd gevoel in de voeten. Wanneer dat gebeurt, kunnen nagelaandoeningen en huidbreuken snel leiden tot de vorming van zweren. Daarom moeten deze mensen hun voeten regelmatig controleren, regelmatig plaatselijke vocht inbrengende crèmes aanbrengen en vooral hun voeten elke dag grondig reinigen.

Hygiëne is belangrijk bij postoperatieve zorg

Persoonlijke hygiëne heeft een enorme impact op het postoperatieve succes van een patiënt. Sommige patiënten aarzelen om te baden wanneer ze een verband of iets anders dragen. Uit een onderzoek uit 2015 van een groep Chinese onderzoekers bleek echter dat douchen veilig en effectief kan zijn voor postoperatieve patiënten. De douchegroep had geen waarneembare toename van infecties in vergelijking met de controlegroep. Er zijn echter beperkingen bij het douchen, en het is alleen echt nuttig bij kleinere, gesloten wonden. Patiënten die niet kunnen douchen, worden echter nog steeds aangemoedigd om met een spons schoon te maken en de hele wond droog te deppen. .

Conclusie

Al met al is wondverzorging een cruciaal onderdeel van een goede genezing en behandeling van de wond. Het is daarom altijd belangrijk om bij een acute wond producten in huis te hebben die helpen bij het verlichten van de pijn en het schoon houden van de wond. Vaak word door mensen de verzorging van de wond onderschat, maar het kan een groot verschil uit maken in hoe de wond zich veder ontwikkeld en hoe snel het genezingsproces zal gaan. Blijf daarom altijd goed zorgen voor de wond en schakel zo nodig hulp in van een arts.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vereist veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke 4 weken informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy statement.