Het gebruik van spalken voor immobilisatie

Spalken is het fixeren van een gewricht zodat beweging tot een minimum wordt beperkt, een spalk is een tijdelijke behandeling om de pijn te verzachten of om verdere letsels te voorkomen. In deze blog lees je over het gebruik van spalken en de verschillende soorten spalken voor verschillende lichaamsdelen. ook lees je over het belang van de spalken en de effectiviteit voor mensen met verwondingen aan hun ledematen.
Werking van de spalken

Gips en spalken zorgen voor de bescherming van de lichaamsdelen die een bepaald soort letsel hebben opgelopen. Dit helpt het genezingsproces te versnellen, omdat het de beweging van dat lichaamsdeel beperkt. Bovendien helpt het om de pijn te verminderen. Meestal worden spalken gemaakt van plastic, doek of glasvezel. Hoewel gips en spalken hetzelfde doel dienen, heeft het verschil tussen gips en spalken te maken met de ontsteking van de verwonding.

Als er een ontsteking is, is een spalk de beste optie. Dat komt omdat deze voldoende kan worden aangepast om het comfortabeler te maken. Dit zal ook helpen te voorkomen dat eventuele circulatieproblemen de pijn erger zullen maken. Zodra de ontsteking afneemt, zal de arts de spalk meestal vervangen door  gips. Gips is harder en compacter, waardoor het geblesseerde gebied beter wordt beschermd, of het nu gaat om een gebroken bot of een verstuiking.

Gebruik van de spalken

De medische sector gebruikt spalken voor tijdelijke immobilisatie om beweging van een gewond lichaamsdeel te voorkomen en te mobiliseren. Spalken zijn vooraf gemaakt of zijn op maat gemaakt door een gekwalificeerde medische professional. Het gebruik van een spalk is geschikt voor een breed aantal aan orthopedische verwondingen, waaronder breuken, verstuikingen en postoperatieve immobilisatie.

In het bijzonder worden breuken en verstuikingen in spalken geplaatst om de veel voorkomende zwelling die met deze verwondingen gepaard gaat, op te vangen. Zwelling is de natuurlijke reactie van het lichaam op een blessure en is de belangrijkste reden waarom spalken worden gebruikt tijdens de acute fase van een blessure. Omdat spalken niet-omtrekvormig zijn, kunnen ze zwellingen opvangen. Een ongecontroleerde zwelling kan uiteindelijk overgaan in het compartimentsyndroom (dit is de verstoring van het bloedtoevoer), wat de beweging en controle van de gewonde ledematen kan aantasten. Al het mogelijke moet worden gedaan om zwelling van het letsel tot een minimum te beperken. Dit kan het beste worden bereikt door de RICE-methode (rust, ijs, compressie en elevatie) te gebruiken nadat een spalk het letsel heeft geïmmobiliseerd.

Vinger spalken

Een spalk voor de vinger is een bandage die de vinger beperkt in bepaalde bewegingen. De spalk zit om de vinger heen, waardoor de vinger zijn bewegingsvrijheid verliest. Op die manier wordt het gewricht gestabiliseerd. Tijdens de stabilisatie krijgt de vinger de mogelijkheid om te herstellen. Ook zorgt dit voor pijnvermindering. Het is bijna onmogelijk om de dagelijkse activiteiten te blijven doen zonder de gewonde vinger te belasten, daarom is het dragen van een vingerspalk effectief tijdens het herstelproces. Een goede aanbeveling is onze vingerspalk van Nobagrid, deze open voorgevormde aluminium spalk in de vorm van een “kikker” is aan één zijde opgevuld met foam. De spalk wordt eenvoudig gevormd naar de vinger. Door de constructie van de spalk wordt de vinger optimaal gefixeerd.

Vingerklachten komen vaak door overbelasting. Een spalk voor de vinger kan gedragen worden bij klachten zoals: Dupuytren, Malletvinger, Triggerfinger, Postoperatief. Een spalk voor de vinger dient gedragen te worden wanneer de klachten ook echt worden ervaren. Wanneer de spalk te vaak wordt gedragen krijgen de spieren niet de kans om op eigen gang te herstellen. Dat geldt niet voor triggerfinger. Bij triggerfinger dient de spalk wel zoveel mogelijk te worden gedragen.

Arm spalken

Armspalken zorgen ervoor dat een arm in een vaste positie blijft, bijvoorbeeld met een infuusnaald in de arm. De armspalk is gevuld met materiaal dat de vorm van de arm aanneemt zodat de arm stabiel vast blijft zitten. De armspalk voor fixatie wordt bij de ellenboog en over de onderarm vastgemaakt, waardoor het buigen en draaien van de arm niet tot nauwelijks meer lukt. Het materiaal in de armspalk neemt de vorm van de arm aan, zodat de spalk goed past. Armspalken maken het mogelijk dat je je arm niet of nauwelijks kunt bewegen, zodat (onbewuste) bewegingen niet de slangen van een infuus of sonde losmaken.

Nek/kraag spalken

Het gebruik van een nekspalk is een controversieel onderwerp, ambulance diensten vinden het aanleggen van een nek spalk onder medisch handelen vallen en dus niet geschikt voor EHBO-ers. De nekspalk immobiliseert niet, hij belemmerd alleen de beweging. Ook vervangt hij deels de draag functie van de nek door het hoofd direct met de schouders te verbinden. De kragen zijn altijd van kunststof zodat iemand met een wervelletsel de kraag niet af hoeft te doen als er een röntgen foto gemaakt moet worden.

Aan de voorkant van de kraag zit een gat, dit gat geeft toegang tot de nek zodat hartslag gecontroleerd kan worden of eventueel een naald coniotomie (voor beademing door het strottenhoofd) in de nek kan worden aangebracht Het aanleggen van een Nekspalk kan nogal wat complicaties met zich mee brengen en er zitten wel degelijk risico’s aan het plaatsen van een nekspalk.

De beweegredenen van ambulance diensten om het aanleggen er van als medisch handelen te bestempelen is dan ook niet geheel ongegrond. Er zijn vele situaties waar bij het gebruik van een nekspalk niet aan te raden is, namelijk wanneer er pijn, verkramping of uitval verschijnselen ontstaan bij het in de neutrale positie brengen van het hoofd. Bij het behandelen van instabiele vitale functies kan de nek spalk ook als een belemmering werken voor de redders. Of wanneer de patiënt het zelf niet wil. Het aanbrengen dient dan ook zorgvuldig en veelvuldig geoefend te worden.

In onze webshop is de Stifneck Select te vinden. Deze nekspalk is verstelbaar in 4 maten: No-Neck, Small, Regular en Tall. De nekkraag is semi-disposable en geheel gemaakt van kunststof. De Stifneck Select is geschikt voor gebruik in de Röntgen, MRI en CT scan compatible. Ook is die verkrijgbaar als “Pedi Select” voor kinderen

Vacuüm spalken/matrassen

Vacuümspalken worden voornamelijk gebruikt als een stabilisatie- en spalkapparaat voor verschillende ledematen. De juiste mate van spalken wordt bereikt door de juiste maat van de spalk, vormgeving van de spalk aan het ledemaat van de patiënt en verwijdering van overtollige lucht uit het hulpmiddel.  De vacuüm spalk word met een speciale pomp vacuüm gezogen waardoor de spalk samentrekt om de ledematen van de patiënt.

Onder vacuüm spalken vallen ook de vacuüm matrassen. Een vacuümmatras is een matras die wordt gebruikt in de hulpverlening voor veilig transport van patiënten met bijvoorbeeld een gebroken bekken of ander letsel. Het doel van het matras is om er voor te zorgen dat patiënten niet meer kunnen bewegen, en zo niet verder gewond raken. Het gebruik van het vacuümmatras zorgt zo voor een veiliger en beschermd transport omdat de gewonde patiënt niet meer verschuift. De gewonde patiënt wordt op het opgeblazen matras gelegd, en zakt als het ware in het matras. Het matras vormt zich om het lichaam van de patiënt en wordt vervolgens vacuüm gezogen en wordt hierdoor hard. Op die manier vormt het matras zich tot een hard omhulsel rond de patiënt. Vacuümmatrassen kunnen ook gebruikt worden op zogenaamde parasolvluchten en gipsvluchten.

In onze webshop hebben wij een aantal vacuüm matrassen van het kwaliteits merk SCHNITZLER. Zij bieden een praktische oplossing voor de effectieve bescherming van de patiënten en medewerkers tegen verspreiding van ziekteverwekkers tijdens het patiënten transport met gordelsystemen, handgrepen en kussens. De banden van de patiëntveiligheidssystemen zijn van kunststof met een kern van scheurvast polyesterweefsel. Door de hoge glij- eigenschappen van het oppervlak zijn de banden flexibel in te stellen.

Meer informatie over onze immobilisatie spalken?

Neem een kijkje in de webshop!                                                                                                                                             

Webshop
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vereist veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke 4 weken informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy statement.