Het gebruik van verband bij grote verwondingen

Marly Span 14 maart 2022 Blog

            

Wanneer iemand een wond heeft opgelopen, is het belangrijk om deze wond direct op de juiste manier te verbinden en te behandelen. Elke wond is anders en heeft eigen wondverzorging nodig, elk materiaal heeft een ander effect op een wond.  

Er zijn veel verschillende soorten wonden en veel verschillende soorten verbanden. Welk verband moet bij welke wond worden gebruikt? 

 

Soorten hulpmiddelen bij grote verwondingen

  • Absorberend verband 

               

Een absorberend verband is bij uitstek geschikt voor het verzorgen van sterk excuserende wonden (wonden die wondvocht afgeven). Ze zijn in staat grote hoeveelheden wondvocht vast te houden. Het laat wondvocht onbeperkt door en voorkomt zo vochtophoping in de wond. De niet verklevende eigenschap is vooral van belang bij de bescherming van rode, granulerende wonden. Een absorberende kern laag, soms afgewisseld door vocht verspreidende tussenlagen.  

Op de afbeelding is op de rugzijde voorzien van een vochtwerend lichtblauw vlies. Het kompres is gevuld met vocht aanzuigend materiaal en wordt gebruikt bij sterk vocht afscheidende, geïnfecteerde of chronische wonden.

 

  • Hemostatisch gaaskompres en gecomprimeerd gaas

                     

 

Hemostatisch gaas is een hulpmiddel dat wordt toegepast bij ernstige externe bloedingen om het stollingsproces te versnellen.  

Het gaasverband HemCon ChitoGauze XR PRO is een flexibel hemostatisch chitosan-gecoate Z-gevouwen verband van gaas en is speciaal gemaakt voor het zeer snel stoppen van ernstige bloedingen en tevens het verminderen van bloedverlies binnen enkele minuten. Directe controle over de bloeding en de beste patiëntenzorg welke nodig is in noodsituaties, trauma- en gevechtssituaties. Hemostatisch gaas mag door elke hulpverlener toegepast worden. 

                                                                

Gecomprimeerd gaas met een hoog absorptie vermogen, goede kwaliteit en door de door de geperste vorm zeer klein en vacuüm verpakt. Het Compressed Gauze kan worden gebruikt als een alternatief voor hemostatisch gaas of in combinatie met hemostatisch gaas om het resterend wondvolume verder op te vullen, zodat voldoende druk in de wond blijft behouden. Het katoen van het is gaas heeft een hoog absorberend vermogen, is van hoge kwaliteiten.

 

  • Schuimverband  

          

Schuimverband wordt gebruikt bij wonden die matig tot veel vocht afgeven. Een schuimverband neemt minder vocht op dan een absorberend verband. Schuimverband bestaat uit verschillende lagen. Schuimverband is ademend, houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig. Een wond geneest het best bij de juiste vochtigheidsgraad.  

Het schuimverband is te krijgen met en zonder plakrand en deze kleeft niet vast aan uw wond. Daardoor kan schuimverband pijnloos worden verwijderd. Schuimverband wordt bijvoorbeeld gebruikt bij wonden door een operatie en bij wonden door trauma. Ook is schuimverband zeer geschikt bij doorligwonden en bij open been. 

 

  • Wondkompres niet verklevend 

         

Het wondkompres is voorzien van een geperforeerde folie op de bovenkant en de onderkant, hierdoor plakt deze niet aan de wond. Het kompres absorbeert het wondvocht tot in de kern en zorgt voor voldoende wondventilatie. Zeer geschikt voor gebruik bij snel opdrogende wonden o.a. schaafwonden. Bij een gewoon gaaskompres bestaat daarbij het gevaar dat het kompres aan de wond verkleeft. 

 

  • Alginaat-verband 

             

Een Alginaat-verband wordt gebruik bij wonden die veel wondvocht afgeven, met of zonder geel beslag, met of zonder necrose. Ook geschikt voor toepassing bij geïnfecteerde wonden. Het kan gebruikt worden om diepe wonden, fistels en gedeeltelijk gesloten operatiewonden op te vullen. Het reinigt de wond door het absorberen van wondvocht en debris, dit is gunstig voor de genezing. Alginaat is minder geschikt voor droge wonden. 

 

  • Buisverbanden 

              

Buisverband is een fijn geweven, strak gebreid buisverband, welke is gemaakt van ongebleekt katoen. Een hoge kruislinkse elasticiteit zorgt voor een goede aansluiting. Het ongebleekte katoen heeft waterafstotende eigenschappen en heeft een zeer huidvriendelijk. Het dient als onderlaag onder starre of half starre gips bandage. De strakke structuur beschermt de huid tegen materiaal geïmpregneerd met polyurethaan hars materiaal.

 

  • Vetverband

               

Een vetverband is een kompres dat met een vette substantie is doordrenkt, paraffine of vaseline. Het verbetert de heling, kleeft niet aan de huid en is niet allergiserend. Het wordt gebruikt op gehechte chirurgische wonden. Een vetverband is neutraal voor het vochtevenwicht in de wonde. 

 

  • Hydrocolloïd-verband 

            

                    

Een hydrocolloid verband wordt over een wond heen geplakt en sluit de wond helemaal af van zuurstof. De onderste laag van het verband neemt wondvocht op en vervloeit tot een gel die goed contact maakt met de wondbodem. Hydrocolloïdverbanden zijn vooral werkzaam omdat ze een vochtig wondklimaat creëren. 

 

  • Siliconenverband 

                                             

Siliconenverband wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van afwijkende littekens. Het is een zelfklevend verband, gemaakt van medische siliconen. Het zorgt ervoor dat littekens vlakker, soepeler en dunner worden en dat littekenklachten afnemen. 

 

 

 

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vereist veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke 4 weken informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy statement.