Het gevaar van verbranding door de zon

Iedereen heeft het wel is meegemaakt, dat je even lekker in de zon dacht te gaan zitten en je aan het einde van de dag zo rood als een kreeft bleek te zijn. Verbranding door de zon komt vaak voor maar kan zeker heel gevaarlijk zijn als je het niet goed behandelt. Burnshield is een uitstekend product om te gebruiken bij brandwonden. Ook heeft Burnshield een speciale zonnebrand lijn genaamd SOLACE voor verbranding tegen de zon met hoge kwaliteit zonnebrand producten.

Wat is zonnebrand?

Iedereen weet wel hoe verbranding door de zon eruit ziet en dat het door de zon komt maar hoe gaat dat nou precies in ze werking?

Zonnebrand is een verbranding van de huid door te zonnen. Tijdens het zonnen wordt je huid blootgesteld aan fel zonlicht met UV-straling. Door deze UV-straling wordt de pigmentstof melanine in de huid gestimuleerd, waardoor je bruin wordt. Dit gebeurt ter bescherming van het onderliggende weefsel tegen diezelfde UV-stralen. Wanneer je te lang in de felle zon zit, kan de huid verbranden. Dit is een signaal van je huid dat je te veel UV-straling krijgt. Mensen met een bleke huid of mensen die niet gewend zijn aan veel zonlicht zijn extra gevoelig voor verbranding. Naast zonlicht kan zonnebrand ook veroorzaakt worden door kunstmatige bruiningsapparatuur (zoals de zonnebank).

Gevolgen van zonnebrand

Korte termijn

Roodheid
In de meeste gevallen verbrandt alleen de bovenste laag van de huid. Hierdoor ontstaat er een rode, gevoelige huid die pijn kan doen en een gevoel van hitte heeft. Deze gevolgen gebeuren meestal een paar uur na de verbranding.

Vervellen
Een ander gevolg van verbranding is vervellen, wanneer dit gebeurd is je lichaam de beschadigde cellen aan het kwijtraken, deze cellen kunnen namelijk kankerverwekkend zijn. Er treedt dan automatisch een mechanisme in werking dat alle beschadigde cellen zo snel mogelijk afbreekt. De verwijdering van deze cellen kan ervoor zorgen dat je huid gaat vervellen. Deze huid wordt vervolgens vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag.

Blaren
Wanneer de huid erg verbrand is, kunnen er kleine of grote vochtblaren ontstaan. Dit noemen we tweedegraads verbranding door de zon. Het is belangrijk om de blaren altijd heel te laten en ze dus niet open te prikken. Open blaren verhogen namelijk de kans op een infectie. Wanneer de blaar wel open is, moet die het zelfde behandeld worden als een wondje. Ook is het belangrijk om de blaarkap (het velletje van de blaar) te laten zitten om eventuele infecties te voorkomen.

Daarnaast kan iemand bij ernstige zonverbranding last krijgen van koorts, koude rillingen en/of misselijkheid.

Lange termijn

Huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker en voorlopers van huidkanker, die door UV-beschadiging kunnen ontstaan. Als gevolg van verbranding ontstaan er DNA-beschadigingen die uiteindelijk tot huidkanker kunnen leiden. Een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker is overmatige blootstelling aan de zon. Dit geldt ook voor UV-straling van zonnebanken. Als je als kind vroeger veel in de zon bent geweest, loop je ook meer risico loopt op het ontwikkelen van basaalcelkanker (vorm van huidkanker) op latere leeftijd. Hoe hoger de UV-belasting, hoe groter het risico. Ook is het aantal keren dat iemand is verbrand van belang. Iedere keer dat je (als kind of als volwassene) verbrandt, stijgt de kans dat je huidkanker krijgt. Huidkanker is in vele gevallen een zeer zichtbare vorm van kanker. Daarom is het vaak mogelijk, om de ziekte vroeg te onderkennen en te behandelen. Het is belangrijk dat elke plek op de huid die groeit of verandert van uiterlijk, door de dokter wordt bekeken.

Huidveroudering

De zon is verantwoordelijk voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering. Het is gebleken dat UV-straling meer dan 80% van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit veroorzaakt. Daarnaast neemt het effect van UV-straling toe naarmate je ouder wordt. Het Uv-licht breekt het elastine in een heleboel kleine stukjes. Dit betekent dus dat hoe vaker je in de zon zit hoe sneller je rimpels krijgt en veroudering van de huid.

Ouderdomsvlekken

UV-licht speelt ook een rol in het ontstaan van ouderdomsvlekken, vooral op de handen en in het gezicht. Ouderdomswratten komen ook meer voor als je huid vaak in de zon gezeten heeft. Ook couperose (uitgezette bloedvaatjes in het gezicht) kan door zonlicht verergerd worden.

 

voor de verbranding

Veel mensen zijn vaak te laat met het beschermen van hun huid tegen de zon en hebben daardoor aftersun en andere brandwondbehandelings producten nodig. Maar het zou natuurlijk beter zijn om in eerste instantie al de brandwond te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk dat er een zonnebrandmiddel word gebruikt met een hoge beschermingsfactor(vooral als je huid lange tijd niet in de zon is geweest, hierdoor verbrand die namelijk nog sneller).

Het is ook belangrijk om te kijken naar wat voor zonnebrandcrème je gebruikt. Je hebt twee verschillende soorten zonnebrandcrèmes: die UV-stralen filteren en die UV-stralen reflecteren (sunblocker). Als er factor 15 op de fles staat, betekent dat de periode dat je zonder te verbranden in de zon kunt zitten 15 keer zo lang is. Stel, je verbrandt normaal gesproken na 10 minuten zonnen, dan krijg je na het smeren met factor 15 pas na 10 x 15 minuten rode verbrandingsplekken.

Welke factor je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype. Het is belangrijk om een product te kiezen dat op je huidtype is afgestemd:

  • Bruin je heel makkelijk en heb je een matte huid (zuiders type), dan neem je beschermingsfactor 6-12 (gemiddelde bescherming).
  • Bruin je nadat je in het begin enkele rode vlekken kreeg, kies dan een beschermingsfactor 20 (sterke bescherming).
  • Bruin je moeilijk en ziet je huid snel rood, gebruik dan altijd een beschermingsfactor van meer dan 20 (25, 50 of 60, de zogenaamde sunblock).
na de verbranding

De meeste verbrandingen door de zon zijn eerstegraads en soms tweedegraads. Nadat je verbrand bent door de zon gaat je huid vervellen, omdat de beschadigde cellen worden afgestoten en er een nieuwe huid voor terugkomt. Wanneer je net verbrand bent door de zon is het belangrijk om eerst de huid goed te koelen. Dit kan met bijvoorbeeld een natte handdoek (schijfjes komkommer of een laagje yoghurt kunnen soms ook verkoeling bieden). Vervolgens is het belangrijk om de huid in te smeren met een goede aftersun en dit dagelijks te herhalen. Ook is het belangrijk dat je na verbranding door de zon, de komende paar dagen uit de zon blijft zodat de plek goed kan genezen.

Zonnebrand producten SOLACE

Burnshield staat over het algemeen bekend om het merk dat brandwonden geneest en behandelt. Naast de hydrogels en kompressen voor brandwonden hebben ze ook een speciale lijn producten voor brandwonden tegen de zon. Deze producten vallen onder de naam SOLACE en zijn speciaal ontworpen voor de behandeling van verbranding door de zon.

Solace suncare-producten worden onderschreven door CANSA South Africa voor SPF-bescherming en zijn trotse sponsor van IRONMAN South Africa. Tot SPF50 bevat het niet-irriterende Solace Sunscreen-assortiment zowel UVA- als UVB-bescherming om maximale bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon te garanderen. Bij arvem verkopen wij ook de suncare producten van SOLACE en wij bevelen deze producten zeker aan als u verbrand bent door de zon of het wilt voorkomen.

Check hier alle Solace producten
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vereist veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke 4 weken informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy statement.