Veiligheid tegen elektriciteit gevaar bij stopcontacten

Enkele van de meest voorkomende elektrische veiligheidsrisico’s zijn stopcontacten die: Vonken, zichtbare brandplekken hebben of naar rook ruiken, zoemende of ploffende geluiden maken, Heet om aan te raken en verouderd zijn. In deze omstandigheden is het van cruciaal belang om het risico van elektrische schokken en brand aan te pakken en het stopcontact veilig te laten repareren of vervangen door een bevoegde elektricien. Het risico van elektrische brand en elektrische schokken door slecht functionerende of niet goed werkende stopcontacten is reëel en kan niet worden genegeerd.

Stopcontacten werken niet? Het zou veel serieuzer kunnen zijn

Heb je een of meerdere stopcontacten die niet werken in je huis en die je zorgen baren of een elektrisch gevaar kunnen opleveren voor jou en jouw dierbaren? Het uitstellen van de inspectie en vervanging van stopcontacten, het verkeerd gebruiken ervan of het negeren van het probleem kan leiden tot onbedoelde en afschuwelijke gevolgen. Bescherm je huis en jouw gezin door stopcontacten serieus te nemen. Hieronder vindt je waarschuwingssignalen en maatregelen die je kunt nemen om beschadigde, slechte of onveilige stopcontacten in uw huis te verhelpen.

Verlengsnoeren zijn een geweldig hulpmiddel voor verschillende toepassingen, maar ze zijn ontworpen voor tijdelijk gebruik. Zorg ervoor dat je een verlengsnoer of stopcontact niet overbelast. Controleer jouw elektrische snoeren, als ze gebarsten of beschadigd zijn, vervang ze dan. Probeer ze niet te repareren.

Kunnen stopcontacten kapot gaan?

Stopcontacten kunnen en zullen slecht worden en falen. Leeftijd en type stopcontact kunnen een grote factor zijn, vooral in oudere huizen die moeten worden geüpgraded door stopcontacten van twee naar drie pinnen te veranderen of de sprong naar GFCI-stopcontacten te maken. Defecte bedrading kan een rol spelen wanneer stopcontacten slecht worden, vooral wanneer teruggestoken bedrading (een kortere weg voor het vastzetten van draden) losse verbindingen, uitval van stopcontacten en extra gevaren veroorzaakt. Schakel de hulp in van een ervaren elektricien als je niet zeker weet wat de oorzaak is van de storing in het stopcontact.

Elektrische schok uit stopcontacten

Stopcontacten zijn een hoogspanningsbron van elektriciteit. Omdat elektriciteit met een zeer hoge snelheid beweegt, kan de eerste verbinding soms een hele kleine vonk veroorzaken totdat alle elektronen vrij bewegen om stroom te leveren. Dat wordt meestal als normaal beschouwd wanneer het af en toe gebeurt bij het aansluiten of loskoppelen van een apparaat.

Het lichaam, grotendeels gemaakt van water, is natuurlijk een sterke geleider van elektriciteit. Wanneer het lichaam in direct contact komt met elektriciteit, kan elektrocutie met dodelijke afloop optreden. Zelfs niet-fatale schokken, die vaak leiden tot verwondingen en bezoeken aan de eerste hulp, komen ongeveer 30.000 keer per jaar voor.

Het grootste risico op een elektrische schok door een stopcontact: Kinderen steken hun vingers of een metalen voorwerp zoals een paperclip, vork of lepel in het stopcontact. Houd stopcontacten afgedekt wanneer ze niet in gebruik zijn!

Hoe kinderveilige stopcontacten te maken – Te nemen stappen

De meest effectieve veiligheidsmaatregelen die jouw gezin kan nemen om babyveilige stopcontacten te maken en de kans op elektrische schokken te verminderen:

 • Koop veiligheidshoezen voor alle stopcontacten die niet in gebruik zijn
 • Laat een elektricien stopcontacten en schakelaars controleren die niet goed werken om onveilige bedrading en gevaar voor schokken te voorkomen
 • Als stopcontacten heet zijn, controleer dan of de apparaten het stopcontact niet overbelasten
 • Als je niet alle elektrische stekkers goed in de stopcontacten kunt laten passen, vervang dan het stopcontact
 • Installeer frontplaten op alle stopcontacten om alle bedrading te bedekken en het risico op schokken te verminderen
Stopcontacten vonken

Vonken, sintels of vlammen van bedrijfsapparatuur zijn verantwoordelijk voor ongeveer 2 procent van de elektrische branden. De belangrijkste redenen waarom een ​​stopcontact vonkt, zijn onder meer:

 • Waterschade – Kan water in een stopcontact brand veroorzaken? Absoluut. Water in een stopcontact is erg gevaarlijk. Houd water uit de buurt van stopcontacten.
 • Kortsluiting – Wanneer er een abnormale verbinding optreedt in het stopcontact, kan deze vonken.
 • Overbelasting van een stopcontact – Let op de beschikbare circuits voor het stopcontact. De meeste residentiële circuits die zijn bijgewerkt, hebben een maximale belasting. Als je er meer aansluit, kan de elektriciteit worden uitgeschakeld, vonken en zelfs elektrische brand ontstaan.
 • Verouderde verkooppunten – Sommige oudere huizen zijn niet geüpgraded van oudere verkooppunten. Als dit het geval is, loop je het risico dat units losraken, bedrading splijten of andere storingen die tot vonken kunnen leiden. Het is waarschijnlijk ook tijd om te overwegen om stopcontacten te veranderen van 2-pins naar 3 of GFCI-stopcontacten als je de update nog niet hebt uitgevoerd.
 • Onjuiste reparaties – Snelle reparaties en doe-het-zelfreparaties worden niet aanbevolen voor problemen met stopcontacten waarbij het risico op vonkvorming kan toenemen bij reparaties aan een defect stopcontact.

Wanneer een van de bovenstaande situaties zich voordoet, is het tijd om een ervaren elektricien te bellen die de volgende stappen voor jouw stopcontacten en bedrading veilig kan beoordelen. Het kan een eenvoudige vervanging van het stopcontact zijn, of soms zal er extra bedrading nodig zijn om het pand aan de veilige normen voor stopcontacten te brengen.

Elk stopcontact dat kan vonken, een ploffend geluid maakt, brandplekken heeft of heet aanvoelt, moet worden gecontroleerd door de plaatselijke brandweer om de veiligheid van alle bewoners en het gebouw zelf te garanderen. Deze stopcontacten moeten dan worden vervangen… alle elektrische werkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien.

Wat te doen als een stopcontact vonkt?

Als je je toch in een situatie bevindt waarin het stopcontact vonkt, kun je het beste op zeker spelen. De aanbevolen stappen wanneer dit gebeurt:

 • Schakel de stroomonderbreker uit die is toegewezen aan het betreffende stopcontact
 • Koppel alle apparaten los die op het vonkende stopcontact zijn aangesloten
 • Bel een erkende elektricien om een inspectie van het stopcontact uit te voeren
Vervang stopcontacten door een GFCI

Een topaanbeveling om vonkvorming, elektrische schokken of dodelijke elektrocutie te voorkomen, vereist een update van je stopcontacten naar een aardlekschakelaar (GFCI). Simpel gezegd, GFCI-stopcontacten zijn gemaakt om volwassenen en kinderen te beschermen tegen elektrische schokken. Hoe bereiken ze dit? Door een continue monitoring van de hoeveelheid elektriciteit die door het circuit stroomt. Als er op enig moment een stroomonderbreking is (zoals wanneer een krultang of föhn in een gootsteen of badkuip met water valt), is de GFCI ontworpen om de stroom naar het stopcontact af te sluiten, waardoor het risico op schokken of elektrocutie word verkleint.

Een verbrand stopcontact en stekker aanpakken

Bruine of zwarte vlekken op stopcontacten zijn meestal een teken van een verbrand stopcontact. Als je zwarte of verkoolde vlekken op jouw stopcontact ziet, en je een brandende geur in de buurt van jouw stopcontacten ruikt. Schakel dan onmiddellijk de stroom uit bij de stroomonderbreker en bel een gecertificeerde en erkende elektricien die weet hoe je een verbrand stopcontact kunt repareren met het oog op veiligheid.

Wat veroorzaakt een verbrand stopcontact?

Zwarte verkoolde vlekken als gevolg van een verbrand stopcontact kunnen meestal worden toegeschreven aan boogvorming. Boogvorming is het moment waarop de onderdelen van je stopcontact oververhit raken en het gebeurt wanneer een metalen onderdeel in het stopcontact beschadigd raakt of te los zit. Het is een zeer ernstig probleem en kan zelfs gebeuren wanneer een eenvoudige schroefbevestigingsbedrading losraakt. Het zal op zijn beurt het plastic rondom het stopcontact doen opwarmen, smelten en mogelijk leiden tot een elektrische brand. Je moet dan onmiddellijk een elektricien bellen.

Zoemend stopcontact – wat is er aan de hand?

Als je een zoemend geluid hoort in een stopcontact, betekent dit bijna altijd dat er een verbinding is losgeraakt of dat je een slecht stopcontact hebt. Het zoemende geluid zelf is eigenlijk de wisselstroom die je hoort. Als je een ervaren elektricien bent, probeer je vaak de stopcontactaansluitingen achter de muurplaat vast te draaien. Het is meestal een teken dat je een stopcontact moet repareren of vervangen.

Wat betekent een warm stopcontact?

Een warm of heet aanvoelend stopcontact betekent dat er iets niet goed werkt. Het is misschien niet nodig om onmiddellijk een erkende elektricien te bellen, maar het moet worden onderzocht en verholpen. Enkele veelvoorkomende oorzaken van een heet stopcontact zijn:

 • Gebruik van AC / DC-transformator – Laptops en andere apparaten die transformatoren gebruiken om in te pluggen, zetten elektrische stroom om voor gebruik, en het proces kan soms het stopcontact opwarmen. Wanneer dit gebeurt, voer je een test uit door het apparaat los te koppelen. Als jouw stopcontact na een uur nog steeds warm is, is dit vaak een teken van een groter probleem en moet je een elektricien bellen.
 • Overmatig apparaatgebruik in stopcontacten – Meer apparaten hebben meer elektriciteit nodig, en meer elektriciteit betekent meer warmte. Probeer apparaten te verplaatsen naar andere beschikbare verkooppunten.
 • Beschadigde stopcontacten – Stopcontacten slijten en worden slecht, het stopcontact kan hierdoor moeite hebben om de stroom van de elektriciteit te regelen, waardoor het opwarmt.
 • Overbelasting van stekkerdoos en verlengsnoer – Elk apparaat dat je op een stopcontact aansluit, heeft een bepaalde hoeveelheid elektriciteit nodig om het van stroom te voorzien. Wanneer je verlengsnoeren gebruikt, vraag je mogelijk meer energie dan het circuit veilig kan leveren.
 • Ruimteverwarmingsunits en andere krachtige apparaten – Gebruik speciale, zware verlengsnoeren voor apparaten met een hoog wattage, zoals airconditioners, draagbare elektrische kachels en diepvriezers. De meeste ruimteverwarmers worden geleverd met waarschuwingen om het apparaat nooit op een stekkerdoos aan te sluiten en in plaats daarvan het apparaat rechtstreeks op het stopcontact aan te sluiten. Het niet opvolgen van deze gevarenwaarschuwing kan leiden tot oververhitting en smelten van sommige units, en in sommige gevallen tot elektrische brand.
Stopcontact Knallend geluid – Wat veroorzaakt dat gekraak?

Als je hoort dat jouw stopcontact een ploppend of krakend geluid maakt, onderneem dan onmiddellijk actie door de stroom naar het betreffende stopcontact op de printplaat uit te schakelen en een gekwalificeerde elektricien te bellen om het stopcontact te komen inspecteren. Dat ploffende geluid is bijna altijd het geluid van een elektrische vonk en kan ertoe leiden dat een stopcontact uitblaast en een huisbrand veroorzaakt. Houd er rekening mee dat het knallende geluid mogelijk niet continu is. Het kan een tijdje beginnen en dan weggaan. Desalniettemin moet de situatie serieus worden genomen wanneer je jouw stopcontact hoort knappen of knetteren.

elektriciteitsbrand!

Mocht er onverhoopt door kortsluiting of dergelijke een elektriciteitsbrand uitbreken, zorg dan dat je alert kunt reageren én zorg dat je bent voorbereidt met de juiste producten. Denk hierbij aan rookmelders, hittemelders en de juiste brandblussers.

Bij een elektriciteitsbrand is het belangrijk om te weten dat je als mogelijk, eerst de hoofdstroom uitschakelt en dat je bij het blussen GEEN gebruik moet maken van water. Water geleidt namelijk elektriciteit, wat een groot gevaar kan opleveren. De juiste brandblussers voor een elektriciteitsbrand zijn een schuimblusser en een CO2-blusser. Bij een schuimblusser is het goed om te weten dat het schuim niet direct schadelijk is voor de menselijke huid, maar het schuim kan wel schade opleveren aan het apparatuur. Een CO2-blusser (ook wel koolzuurblusser genoemd) is niet schadelijk voor apparatuur, maar wél voor de menselijke huid. Het koolzuur in de blusser is heel erg koud en kan daardoor (ernstige) brandwonden opleveren.

Wees zeker bij het handelen van een elektriciteitsbrand en probeer alleen te blussen als de brand nog klein is. Zo niet, zorg dan als eerste dat je 112 belt, zorg dat je mede huisgenoten en huisdieren in veiligheid brengt en sluit indien mogelijk alle ramen en deuren. Dit voorkomt namelijk dat er extra zuurstof bij de brand kan komen.

Kun je over stopcontacten schilderen?

Zolang de afdekplaten van de stopcontactplaten correct zijn aangebracht, kun je vaak over het stopcontact schilderen. Het is echter niet echt aan te raden. Plak in plaats daarvan de uitlaat af en vermijd eroverheen te schilderen. Vermijd klonten verf die de uitlaatopening mogelijk kunnen verstoppen. Dit kan sommigen in de verleiding brengen om de bladen van een stekker in het stopcontact te duwen, wat kan leiden tot schade, afgebroken verf die in het bedradingsgebied terechtkomt waar het kan opwarmen en losse bedradingsscenario’s kan creëren die gevaarlijk kunnen worden.

Insecten of mieren in stopcontacten

Mieren en andere insecten komen soms samen in een stopcontact. Wanneer ze door elektrische bedrading kauwen, kan dit kortsluiting veroorzaken. Ze bouwen ook vaak nesten in krappe en verborgen ruimtes zoals deze. Wanneer je een opeenhoping van insecten of mieren in jouw stopcontacten opmerkt, schakel dan de stroom naar je printplaat uit. Hoogstwaarschijnlijk moet je een insecten- of ongediertebestrijding bellen om de mieren te bestrijden, en een elektricien om alle schade aan de bedrading en het stopcontact te inspecteren.

Een elektrische brandwond behandelen met Burnshield
 • Schakel de stroombron uit
 • Zoek naar ENTRY- en EXIT-punten
 • Behandel alle gebieden tussen de 2 punten
 • Behandel daarna als een normale hitteverbranding
 • Breng Burnshield aan op het getroffen gebied
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Veiligheid tegen elektriciteit gevaar bij stopcontacten

 1. P.Stout zegt:

  In ons huis is de verwarmingsketel aangesloten op een geaard stopcontact, op dezelfde muur op een afstand van 45 cm is een gewone stekker geplaatst die wil ik gebruiken voor een strijkijzer,stofzuiger boormachine e.d.
  Ik heb mij laten vertellen dat sowieso geen ongeaarde stekker dichtbij een geaarde stekker geplaatst mag worden.

  Het zou in strijd zijn met de basisvoorschriften en voldoet dan ook niet aan de veiligheidseisen.
  Nu is ons huis wat ouder (jaren 90) gelden daar dezelfde eisen voor?(lijkt mij van wel)

  Wij zijn kort geleden verhuisd en ik weet niet of ik dan risicoloos gebruik kan maken van dat ongenade stopcontact
  Graag hoor ik van u,
  Groet,
  E.Stout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vereist veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke 4 weken informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy statement.