Er gebeuren dagelijks om ons heen veel ongelukken, het ene ongeluk groter dan de ander. Een ongeluk kan bijvoorbeeld plaatsvinden tussen 2 fietsers die tegen elkaar aan botsen. Maar het kan ook op de snelweg plaatsvinden waarbij 2 auto’s tegen elkaar aan zijn gecrashed. Ook vinden er veel ongelukken plaats tijdens werktijd. Vaak zijn er mensen aanwezig als het ongeluk gebeurd. Veel mensen weten dan niet wat ze moeten doen of raken in paniek. Maar wat moet je nou precies doen wanneer je betrokken bent bij een ongeluk?
Algemene handelingen bij een ongeluk
Er zijn enkele regels van gezond verstand die bij de behandeling van een medisch noodgeval, groot of klein, steeds moeten worden gevolgd. Ten eerste is het belangrijk om kalm te blijven, hierdoor zorg je ervoor dat het slachtoffer ook rustiger blijft. Je moet dus proberen niet in paniek te raken. Vaak helpt een paar keer diep ademhalen om rustig te blijven. Daarna is het belangrijk om het slachtoffer op zijn gemak te stellen. Een hand op de schouder, het vasthouden van een hand, of een licht, bemoedigend klopje kan veel goed doen.
Je moet ervoor zorgen om de situatie van het slachtoffer zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wel moet je er op letten dat je die situatie niet erger maakt. Iemand die kennelijk het bewustzijn heeft verloren, of die klaagt over pijn in de nek, moet je rustig laten liggen en niet verplaatsen. Het slachtoffer kan dan namelijk een instabiel letsel hebben, zoals een gebroken nek.
Bij ernstige ongelukken is het belangrijk dat gelijk het alarmnummer gebeld word. Hoe langer je wacht, hoe minder kans van leven het slachtoffer kan hebben. Ook vinden er ongelukken plaats waarbij het bellen van hulpdiensten niet nodig is. Hierbij is het belangrijk om bij het slachtoffer te blijven totdat hij of zij zich weer beter voelt en bijvoorbeeld weer verder kan fietsen.
Handelingen bij een auto-ongeluk
Wat te doen wanneer je zelf betrokken bent bij een auto-ongeluk?
Als je zelf betrokken bent bij het ongeval mag je volgens de Wegenverkeerswet officieel niet doorrijden, of jij nu het ongeval veroorzaakt hebt of niet. Heeft de ander schade? Dan mag je pas verder rijden als je jouw identiteit en voertuiggegevens aan de ander gegeven hebt. Is er sprake van letsel? Dan mag je een ander nooit hulpeloos achterlaten.
Het is belangrijk om eerst te zorgen voor veiligheid. Als je zelf niet gewond bent is het belangrijk om eerst voor jouw eigen veiligheid te zorgen. Bekijk vervolgens goed de situatie en maak foto’s van het ongeval voor de verzekering. Zorg ervoor dat je achter de vangrail of in de berm staat. Als er gewonden zijn is het belangrijk om onmiddellijk 112 te bellen. Het is belangrijk om de gewonden niet te verplaatsen i.v.m. letsel, maar blijf bij de slachtoffer(s) en verleen eerste hulp.
Voor de verzekering is het handig om foto’s van diverse kanten van het ongeluk te maken. Als er getuigen zijn is het belangrijk om hun contactgegevens op te vragen, want als het onduidelijk is wie er schuld heeft, kan hun verklaring opheldering geven. Vervolgens moet samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier ingevuld worden. Het ingevulde, ondertekende formulier stuur je naar jouw verzekeraar. De verzekeraars buigen zich vervolgens over de schuldvraag en de schadeafhandeling.
Wat te doen wanneer je getuige bent bij een auto-ongeluk?
Als je getuige bent bij het ongeval of de eerste persoon die het ziet, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Als allereerst moet je altijd eerst op je eigen veiligheid letten. Ren dus niet zomaar de weg op en kijk eerst of er gewonden zijn. Wanneer er gewonden zijn moet direct 112 gebeld worden. Het is belangrijk om eerste hulp te verlenen, als je dit niet kan vraag dan omstanders of zij dit wel kunnen. Als je de enigste aanwezige bent bij het ongeluk, vraag dan de hulpdienst aan de telefoon wat je al kunt doen. Je moet nooit gewonden uit de auto trekken. Zij kunnen nek- of rugletsel hebben, de situatie kan dan verergerd worden als je ze verplaatst. Als je getuige bent van een aanrijding met alleen blikschade en geen gewonde, is het belangrijk dat je jouw contactgegevens aan alle betrokkenen geeft. Soms is informatie van een getuige belangrijk in de afwikkeling van de schadeclaim. Daarna kun je als er verder geen gevaar meer is op de weg, de weg vervolgen.
Bij Arvem bieden wij veel verschillende verbandkoffers aan waaronder ook verbandkoffers speciaal voor in de auto. De verbandkoffer is ideaal om op te bergen in de auto, zodat je deze altijd bij de hand hebt wanneer er een ongeval plaatsvind. De koffers zijn gevuld met allerlei verschillende verbandmiddelen van het merk Noba, dit zorgt voor goede kwaliteit van de verbandmiddelen. Wanneer er een ongeluk plaatsvindt is het hebben van een verbandkoffer erg handig, het kan iemand namelijk helpen in de eerste paar minuten dat de hulpdiensten er nog niet zijn. Dit kan een groot verschil maken voor de toestand van de gewonde patiënt.
Handelingen bij een Bedrijfsongeval
Tijdens werk kunnen er ook verschillende ongelukken ontstaan, van grote ongelukken zoals bijvoorbeeld een brand, tot kleine, zoals iemand die zijn knie bezeert. Het is daarom ook handig om werknemers te hebben die een EHBO cursus gevolgd hebben of een BHV cursus, zodat die weten wat ze moeten doen wanneer er een ongeval plaatsvindt.
Het belangrijkste is dat het slachtoffer direct na het ongeval eerste hulp krijgt en dat indien nodig de hulpdiensten worden ingeschakeld. Vervolgens zijn er nog een aantal belangrijke dingen die gedaan moeten worden. Als de eerste medische hulp is toegepast op het slachtoffer moet daarna de werkgever of leidinggevende op de hoogte gebracht worden. Vervolgens moeten alle getuigen van het ongeval een verklaring afleggen van wat zij gezien hebben.
Volgens de Arbowet is een arbeids- of bedrijfsongeval een gebeurtenis op het werk of in werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Maar het is ook mogelijk dat dit plaatsvindt wanneer een werknemer onderweg is tijdens werktijd, zoals in het geval van een vrachtwagenchauffeur of een accountmanager onderweg naar een klant.
Bedrijfsongevallen komen relatief vaker voor bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers. Daar zijn 67 mensen per 100.000 werknemers betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote bedrijven zijn dat er 46 en bij grote bedrijven 11. Het belangrijkste doel van de Arbowet is het voorkomen van ongevallen en onveilige situaties op het werk. De wet geeft rechten en plichten aan van zowel werkgever als werknemer op het gebied van arbeidsomstandigheden.
Bij Arvem bieden wij ook verbandkoffers aan voor bedrijfshulpverlening. Het is belangrijk om goede verbandmiddelen aanwezig te hebben in het bedrijf voor als er een ongeval plaats vindt. Onze verbandkoffers worden door ons zelf samengesteld waarbij wij rekening houden met de richtlijnen, zodat je de juiste verbandmiddelen hebt om iemand eerste hulp te kunnen verlenen.
Handelingen bij een brand ongeval
Op veel plaatsen breekt wel is een brand uit. Door één kleine fout zoals een brandende sigaret laten liggen kan een heel gebouw afbranden, want als er eenmaal vuur is gaat het snel. Het is daarom belangrijk altijd goed op te letten en om te weten wat je moet doen wanneer er brand ontstaat. Hierdoor kan je de schade minimaliseren.
Als er brand uit breekt is het belangrijkste om eerst te zorgen voor je eigen veiligheid. Het is belangrijk om vervolgens alle mensen te alarmeren voor de brand en iedereen uit het gebouw te ontruimen. Hierna is het belangrijk om uitbreiding van de brand te voorkomen door bijvoorbeeld alle deuren dicht te laten. Daarna moet de brand geblust worden. Als de brand te groot is moet de brandweer direct gebeld worden, zodat hun de brand kunnen blussen. Het is wel belangrijk om altijd op je eigen veiligheid te letten. Als de brand al te groot is, is het verstandiger om de brandweer hun werk te laten doen en eventueel mensen te redden uit het gebouw.
Bij grote branden kunnen er mensen gewond raken en ernstige brandwonden oplopen. Bij Arvem leveren wij het product Burnshield wat speciaal gemaakt is voor de behandeling van brandwonden. De Burnshield producten zorgen direct voor pijn vermindering en koelen de brandwond waardoor die zich niet verder ontwikkelt. Het is belangrijk om Burnshield binnen het bedrijf aanwezig te hebben om zo direct mensen te kunnen helpen met verwondingen. Als er namelijk langer word gewacht met het behandelen van een brandwond kan deze zich verder ontwikkelen en nog dieper in de huid terecht komen.