Burnshield Brandwondverzorging

Brandwonden behoren tot de meest ernstige letsels welke de mens kunnen overkomen. Een adequate eerste hulpverlening kan daarbij de ernst van de verwonding beperken en daardoor de schadelijke gevolgen op termijn verminderen. Van groot belang is hierbij een juiste wondverzorging waarbij centraal moet staan:

KOELEN : verminderen van de diepte en het oppervlak van de wond
INFECTIEPREVENTIE : voorkomen dat bacteriën de wond binnendringen
PIJNBESTRIJDING : een aangenamere situatie voor de patiënt creëren

Met stromend leidingwater kunnen we de mix van deze processen heel goed waarborgen maar het gebruik van stromend water kent ook enkele praktische problemen. Transport van het slachtoffer is niet mogelijk en wanneer de temperatuur van het water niet goed is, dan kan dit zelfs méér schade en pijn veroorzaken.
Door gebruik te maken van Burnshield producten worden de praktische problemen opgelost terwijl de positieve gevolgen van het stromende water behouden blijven.
De basis van de Burnshield producten is een hydrogel welke voor 96% uit water bestaat, waaraan enkele andere bestanddelen zijn toegevoegd waaronder Tea Tree-olie. Als drager is voor een foamkompres gekozen welke volledig doordrenkt is met de hydrogel. Hierdoor ontstaat een product met de volgende eigenschappen:

  • Onmiddellijk pijnstillend effect
  • Gecontroleerde hitte afvoer vanuit de wond (koelen)
  • Vermindering van oedeemvorming
  • Hecht niet aan de wond
  • Een steriele en antibacteriële werking
  • Beïnvloedt de wonddiagnose niet
  • Bevorderd de bloeddoorstroming

Lagen van de huid

In het verleden zijn er complete studies gedaan naar het werk van de Burnshield hydrogel.
De afbeelding hiernaast laat goed zien hoe de verschillende lagen huid zijn opgebouwd en waarom het zo belangrijk is dat de hitte zo snel mogelijk uit de huid word afgevoerd.

Door de snelle werking van de hydrogel ervaart het slachtoffer direct pijnverlichting. Dit komt doordat de Burnshield hydrogel ervoor zorgt dat de hitte direct de brandwond kan verlaten. Een bijkomstige eigenschap is dat de hydrogel ook voor desinfectie zorgt. Burnshield kan na behandeling éénvoudig van de brandwond verwijderd worden zonder dat deze zich aan de huid heeft gehecht. Dit kan gedaan worden door de hydrogel weg te spoelen met o.a. simpel kraanwater waardoor een schone wond achter blijft.

Wat Burnshield zo uniek maakt ten opzichte van andere brandwondproducten is dat de stabiele samenstelling op de brandwond blijft zonder direct weg te vloeien.

Toepassing

Thuis

Het merendeel van brandwonden ontstaat in en om het huis.

Een brandwond is helaas snel opgelopen zoals bijvoorbeeld tijdens het koken. Hete pannen die op het vuur staan waarmee u in contact komt of vetspetters die op de huid komen kunnen voor brandwonden zorgen.
Het is daarom aan te raden om thuis in ieder geval een Hydrogel spray of Kompres bij de hand te hebben om dit soort relatief kleine brandwondjes te behandelen.

Sport

Een veel voorkomende brandwond is een schaafwond.
Bij veel sportevenementen komt het vaak voor dat slachtoffers zijn gevallen bij bijvoorbeeld een wieler of voetbalwedstrijd. Er word tegenwoordig ook veel gesport op kunstgras, die harde synthetische materialen bevatten en een glijpartij zorgt hier al snel voor een venijnige brandwond.  Door deze snel te behandelen zal het slachtoffer minder pijn ervaren en nog belangrijker, zal de schaafwond sneller herstellen. Doordat de hitte snel wordt afgevoerd uit de schaafwond zorgt dit er voor dat de schaafwond beter kan herstellen.

Ook bij wielrenwedstrijden is de kans op schaafwonden relatief groot. Er wordt met hoge snelheden gereden en een valpartij komt helaas vaak voor. Voor de hulpverlener het ideale moment om de hydrogel toe te passen op de schaafwonden welke zijn opgelopen.

Bovengenoemde sporten zijn slechts een kleine weerspiegeling van alle voorbeelden waarvoor we Burnshield kunnen gebruiken. Voor elke zaal, veld en weg sport is de hydrogel van Burnshield toepasbaar.
Wij adviseren daarom ook veel sportkantines Burnshield producten in de EHBO koffer op te nemen.

Natuur

Een inmiddels terugkerend onderwerp in Nederland is de eikenprocessierups.
Het aantal van deze eikenprocessierups is de afgelopen jaren verdrievoudigd en het aantal jeukklachten bij huisartsen is ook toegenomen. De brandharen van de eikenprocessierups kunnen leiden tot ernstige gezondheidsklachten bij mensen en dieren. Behalve om jeuk gaat het ook om benauwdheid als de haren in de luchtwegen komen.

Van verschillende relaties hebben wij vernomen dat zij Burnshield hebben gebruikt bij aanraking van de eiken processierups. Door het gebruik van Burnshield verminderde de pijn en zorgde deze er voor dat de hitte in en op de huid snel gekoeld werd!

Wij adviseren daarom de Burnshield spray mee op pad te nemen om zodoende jeukende en brandende plekken te behandelen.

Vrijetijd

Veel mensen vieren hun vakantie in België, Frankrijk of Spanje en verblijven in een tent of caravan.
Tijden de vakantie genieten we graag van de zon. Helaas komt het vaak voor dat er niet goed wordt ingesmeerd met zonnebrandcrème waardoor verbranding door de zon voorkomt. Wanneer u bent verbrand is ook hier een behandeling met Burnshield voor geschikt. U ervaart direct koeling en de volgende dag zal de huid een stuk rustiger aanvoelen.

Burnshield Europe

Wij als Arvem zijn trotse importeur van Burnshield Europe en het Centrale Europese magazijn is gevestigd in ons pand te Hillegom. Alle Burnshield producten zijn meestal ruim op voorraad en door de centrale ligging kunnen wij direct door heel Europa leveren. Doordat Burnshield wereldwijd verkrijgbaar is vinden wij het belangrijk om ook relaties te ontmoeten op beurzen zoals Medica in Dusseldorf, waar wij jaarlijks te vinden zijn in hal 5.

Producten

De Burnshield brandwondproducten zijn in diverse uitvoeringen te verkrijgen. Voor elke toepassing is een ander afmeting werkzamer. Voor kleine brandwonden kan een “Blot” of “spray” al snel voldoende zijn. De hydrogel brandwondenspray is leverbaar in 2 formaten; 75ml en 125ml, ook is een 125ml bij vulling verkrijgbaar. Voor thuis of onderweg zijn kleine flacons van 10 en 25ml leverbaar.
Voor tweede en derdegraads brandwonden adviseren we om de brandwondkompressen te gebruiken. Afhankelijk van de grootte van de brandwond zijn er afmetingen beschikbaar vanaf oplopend van 10 x 10 cm. Voor professionals zijn er grote afmetingen beschikbaar tot zelfs complete dekens van 1 x 2 m.

Tevens zijn verschillende brandwonden kits samengesteld welke bestaan uit kompressen en hydrogels van Burnshield aangevuld met overige EHBO materialen.

Solace

Ook beschikt Burnshield over een lijn zonnebrand producten en Aftersun onder de noemer: SOLACE.
Deze producten bevatten veel ingrediënten die de hydrogel ook bevatten waardoor deze goed te gebruiken zijn voor mensen met een gevoelige huid.