De werking van UV-C luchtreinigers

De kwaliteit van de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de reinheid van oppervlakken die we aanraken, hebben een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. We lopen allemaal het risico om virussen en bacteriën op te lopen en te verspreiden, vooral in drukke openbare ruimtes zoals kantoren, fabrieken, winkels, bars, restaurants scholen, musea en in het ov.

UV-C-straling is een bekend desinfectiemiddel voor lucht, oppervlakken, voorwerpen en water dat het risico om een infectie op te lopen kan verkleinen. Het wordt al meer dan 40 jaar gebruikt. Alle bacteriën en virussen die tot op heden zijn getest (dat zijn er door de jaren heen vele honderden geweest, waaronder diverse coronavirussen), reageren op desinfectie met UV-C2. In laboratoriumtests inactiveerden onze UV-C-lichtbronnen bij een blootstellingstijd van 6 seconden 99% van het SARS-CoV-2-virus op een oppervlak. Een duidelijke indicatie dat UV-C een waardevolle rol kan spelen in jouw beschermingsstrategie.

Wat is UV-technologie?

Ultraviolet (UV) licht is onzichtbaar voor het menselijk oog en wordt onderverdeeld in UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is aanwezig in het golflengtebereik van 100-280 nm. In de grafiek is te zien dat de kiemdodende werking maximaal is bij 265 nm, met afname van de werking bij lagere en hogere golflengten. UV-C luchtreinigers van Arvem stralen uit op 254 nm, waar de werking op DNA 85% van de piekwaarde bedraagt en 80% op de IES-curve. Daardoor zijn onze kiemdodende lampen bijzonder doeltreffend voor het afbreken van het DNA van micro-organismen. Dit houdt in dat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen of ziekten kunnen veroorzaken.

De effectieve weerstand van micro-organismen tegen UV-C-straling verschilt aanzienlijk. Bovendien heeft de omgeving van een specifiek micro-organisme een aanzienlijke invloed op de stralingsdosis die nodig is om het micro-organisme te vernietigen.

De geschiedenis van UV-C

Een Deense natuurkundige, Niels Ryberg Finsen 1860-1904) merkte als eerste de kiemdodende effecten van ultraviolet op en maakte daarvan een studie. Hij ontdekte dat blootstelling aan zonnestraling een stimulerend effect heeft op menselijk weefsel.

De oudste apparatuur van Finsen

Zijn werk leidde tot de ontwikkeling van de Finsens curatieve lamp. Deze lamp produceerde kunstmatig zonlicht en bleef tot in de jaren 50 van de vorige eeuw in gebruik. Dit ‘zonlicht’ bevatte net als echt zonlicht ultraviolet. Hieruit kwam dan ook de belangrijkste ontdekking van Dr. Finsen voort. Hij ontdekte namelijk dat ultraviolet in staat is ziekteverwekkende organismen te vernietigen. In 1903 kreeg Dr. Finsen voor zijn belangrijke werk de Nobelprijs voor Medicijnen.

Toepassing van UVC in de gezondheidszorg

Ziekenhuisinfecties blijven terugkomen, ondanks alle genomen maatregelen. Door de vele medisch-technische innovaties en behandelingen hebben ziekenhuizen steeds vaker te maken met patiënten met sterk verminderde afweer. Het financiële verlies dat infecties met zich meebrengen is groot. Gemiddeld wordt het ziekenhuisverblijf met vijf dagen per infectie verlengd en zijn er extra medische en sociale kosten. Reiniging en ontsmetting zijn een constante zorg voor de inspectie. Handmatig reinigen en ontsmetten van oppervlakken, zowel dagelijks als na het ontslaan van patiënten, zijn een essentieel onderdeel van infectiepreventie programma’s. Verbetering van de kwaliteit, methodes en uitvoering blijven van belang om de gewenste niveaus van oppervlakte en ruimtedesinfectie te bereiken.

Werking van UV-units

De te behandelen binnenlucht stroomt door de luchtreiniger (het te behandelen water stroomt door de UV-C kamer), waarin zich de UV-C lamp bevindt. Deze lamp is door middel van een quartzbuis beschermd tegen direct contact met de lucht cq. het koude(re) water. De UV-C lamp(en) werken op een golflengte van 254 nm, zodat een optimaal resultaat gewaarborgd kan worden. Door de lange levensduur van de lampen, is het slechts nodig deze eenmaal per jaar te vervangen. De apparaten zijn verkrijgbaar in diverse capaciteiten. De kosten per gezuiverde m3 lucht / water zijn hierdoor minimaal.

UV-C lampen vervangen

UV-C lampen hebben een beperkte gebruiksduur. Door de ontlading van de UV-C energie komen kleine deeltjes vrij die zich aan de binnenkant van de lamp hechten. Hierdoor wordt de UV-C afgifte geleidelijk minder. Na ongeveer 8000 branduren is dit proces zover doorgegaan dat er te weinig UV-C energie afgegeven wordt om een optimale desinfectie te waarborgen.

UV in combinatie met een luchtreiniger

Een ingebouwde UV-C lamp is de meest gebruikelijke manier om UVC licht toe te passen bij luchtreinigers. Een luchtreiniger met een UV-C filter / lamp maakt micro-organismen (virussen, bacteriën en schimmels) onschadelijk vóór deze het filter betreden. In het filter worden de al gedeactiveerde micro-organismen definitief uit de lucht verwijdert. Vervolgens brengt de UVC luchtreiniger gezonde, schone lucht de ruimte in. Een Ultraviolet C licht luchtreiniger is een uitstekende investering om het risico op corona-besmettingen in je ruimte te verkleinen.

Werking UV-C tegen corona virus

Ultraviolet C licht schakelt effectief het coronavirus uit. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Boston in samenwerking met Signify (voormalig Philips). Uit de studie blijkt het volgende: beschijn je besmet materiaal met UV-C licht, dan zorgt dit ervoor dat het object na 25 seconden voor 99,99% virusvrij is.

Voordelen van een UV-C luchtreiniger
  • Gebruik van beproefde technologieën voor lucht- en waterdesinfectie met een garantie op effectiviteit
  • Betrouwbare en snelle desinfectie van de kamerlucht
  • Geen effecten op de geur en smaak van de lucht
  • Uitsluiting van elke milieuverontreiniging, aangezien deze puur biofysisch is
  • Uitschakeling van zelfs chemisch resistente pathogenen
  • De ruimtebesparende en integreerbare apparaten vergen zeer weinig onderhoud
  • Jarenlang beproefd bij de productie van voedingsmiddelen en in openbare gezondheidsinstellingen die afhankelijk zijn van steriliteit, zoals ziekenhuizen, operatiekamers en medische praktijken.
  • Geen gevaarlijke opslag van ziektekiemen en geen concentratie in HEPA-filters
  • En het werkt ongeacht de vochtigheid en kamertemperatuur (-10 ° C tot + 50 ° C en tot 95% luchtvochtigheid).
UV-C luchtreiniger model ZAPP

Deze praktische, compacte ZAPP desinfectie luchtreiniger voor droge binnenruimtes voorkomt de verspreiding van infectieziekten via de lucht in de ruimte. De lucht wordt naar het interieur van de cilindrische, wit gepoedercoate aluminium behuizing geleid, waar het wordt bestraald door een speciale buislamp met geoptimaliseerd UVC licht.

Door deze manier van werken beschadigt het DNA of RNA van schimmels, bacteriën en virussen en maakt deze pathogenen onschadelijk voor 99,99%. De ZAPP luchtreinigers kunnen overall worden geplaatst. Bijvoorbeeld op tafels, kasten, planken of op de vloer worden geplaatst. Optioneel kunnen ze tevens gemonteerd worden aan de muur. Stroom wordt geleverd door middel van een netsnoer via een standaard Schuko stopcontact. Tijdens gebruik is de aanwezigheid van mensen of huisdieren zonder gevaar mogelijk, daar de UV-straling beperkt blijft tot de binnenkant van de behuizing.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vereist veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke 4 weken informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy statement.