Waarom een EHBO cursus volgen?

Van hartaanvallen tot verwondingen op de werkplek die vaker voorkomen dan je je kunt voorstellen. Je weet nooit wanneer zich een noodgeval zal voordoen, maar als er mensen zijn die zijn getraind in eerste hulp, kan de ernst van de noodsituatie tot een minimum worden beperkt. Een goede EHBO-training kan het verschil betekenen tussen iemand die een incident overleeft of een dodelijk slachtoffer word. EHBO-vaardigheden kunnen thuis, op de werkplek of op openbare locaties worden toegepast, dus hoe meer EHBO-gecertificeerde mensen er in een gemeenschap zijn, hoe veiliger die gemeenschap wordt.

Wat leer je bij EHBO cursussen?

In zijn meest elementaire vorm is EHBO de eerste hulp die wordt gegeven aan een slachtoffer van letsel of ziekte. Basiskennis van EHBO bestaat uit relatief eenvoudige technieken en procedures die kunnen worden uitgevoerd met beperkte apparatuur en wordt doorgaans uitgevoerd totdat professionele medische hulp arriveert.

Je leert technieken om iemand te reanimeren, wat je moet doen als iemand verbrand is of waarschijnlijk iets heeft gedronken of gegeten wat giftig is. Je kunt als eerste reageren omdat je het dichtst in de buurt van het slachtoffer bent. Daarom is wat en hoe je iets doet heel belangrijk. Professionele hulpverleners kunnen meer, maar ze zijn zelden als eerste bij een slachtoffer tenzij die al in een ziekenhuis of medisch centrum is. Onderschat het belang van een EHBO’er dus nooit.

Je leert je kalmte te bewaren en logisch te blijven denken. Ook daar zijn systemen en ezelsbruggetjes voor. Bijvoorbeeld de ABCDE methode. Het is belangrijk om handelingen in een bepaalde volgorde te doen. Ten eerste omdat het belangrijkste eerst moet, ten tweede omdat je dan veel beter onthoudt wat er gedaan moet worden en je geen stap vergeet.

Oefening baart kunst! Je oefent op een pop de reanimatietechniek, inclusief beademingen. Oefenen met een AED is belangrijk, ook al is die in principe door iedereen te gebruiken. Ook handelingen als iemand in een stabiele zijligging leggen komen aan de beurt. Je oefent de verschillende verbindtechnieken voor verschillende wonden.

Waarom een cursus EHBO volgen?

Het vermogen ontwikkelen om het leven van iemand anders te redden is de belangrijkste reden om een ​​EHBO-cursus te volgen en om medewerkers aan te moedigen er een te volgen. Een leven redden is iets dat jij, en de persoon die jij redt, nooit zult vergeten. Hoewel de meeste mensen in een noodgeval naar voren zullen komen om te helpen, zal een getraind persoon veel meer zelfvertrouwen hebben en weten wat de juiste manier van handelen is. Dit kan het verschil maken in een situatie van leven of dood, omdat hulpdiensten niet altijd snel genoeg bij het slachtoffer kunnen komen om het te redden.

Een andere belangrijke reden voor EHBO-cursussen en trainingen is dat ze deelnemers kunnen helpen leren hoe ze pijn kunnen verlichten of verminderen. Sommige blessures worden verlicht door een ijspakking of een simpele massage. Iemand die is getraind in eerste hulp, zal een echte noodsituatie kunnen onderscheiden van een geval waarin de juiste pijnverlichting moet worden gegeven. Hoewel de persoon later nog steeds door zijn huisarts moet worden behandeld, kan het hem helpen om een ​​reis naar A & E te vermijden en comfortabel te rusten in afwachting van verdere behandeling.

Ten slotte is de laatste reden om een ​​EHBO-training te voltooien, omdat mensen die zijn getraind, meer ontspannen en zelfverzekerder zijn tijdens een trauma. Als er zich een trauma voordoet, is er weinig ruimte voor fouten en raken mensen die niet weten wat ze moeten doen in paniek. Degenen met training zullen snel actie ondernemen en ingrijpen omdat ze de juiste manier hebben geleerd om verder te gaan. Dit helpt het slachtoffer van een blessure lang genoeg stabiel te houden zodat de professionals kunnen arriveren en hun toestand kunnen beheersen.

Het belang van een professionele EHBO cursus

In Nederland belanden jaarlijks bijna 600.000 mensen op de eerste hulp naar aanleiding van ongelukken in en rondom huis. Bij het grootste deel van de gevallen gaat het om matig letsel, maar ook zitten er fatale ongevallen tussen die in sommige gevallen voorkomen hadden kunnen worden.

Als een slachtoffer stopt met ademen duurt het 4 minuten voordat het menselijk hart stopt met kloppen. Na het niet ademen gedurende 6 minuten kan er permanente hersenschade optreden. En in meer dan 50% van dodelijke verkeersongevallen overlijd het slachtoffer in de eerste paar minuten. Feit: de aanrijdtijd van een ambulance in Nederland is bij een ernstig (A1) ongeval gemiddeld 6,5 minuten. In deze belangrijke eerst minuten kan iemand met een EHBO training het verschil betekenen tussen leven en dood.

Als er geen eerste hulp wordt gegeven direct na de gevolgen van een plotselinge hartstilstand, daalt de kans op overleven van de persoon elke minuut met 7%! Effectieve reanimatie van omstanders of het gebruik van een AED kunnen de overlevingskans van een slachtoffer verdubbelen! Uit cijfers van de Nederlandse Hartstichting blijkt dat er wekelijks 300 mensen buiten het ziekenhuis om een hartstilstand krijgen. Ook hier is een EHBO training weer van essentieel belang.

Voordelen van het volgen van een EHBO cursus

In situaties zoals iemand die een schadelijke stof binnenkrijgt, lijdt aan een hartaanval, een aanval of beroerte, betrokken is bij een motorvoertuigongeval of wordt betrapt bij een natuurramp, kan een persoon die getraind en goed geïnformeerd is in zelfs de basisprincipes van eerste hulp uiterst belangrijk zijn bij het bijstaan ​​van de gewonde persoon (personen) totdat de hulpdiensten arriveren. Hoe meer mensen EHBO-opleiding en kennis hebben, des te meer voordelen de gemeenschap als geheel heeft.

Kennis van EHBO komt de individuen zelf ten goede, ongeacht of een noodsituatie hen direct treft of mensen met wie ze leven en werken betreft. Eerste hulp kan vaak de ernst van een noodsituatie op een bepaalde tijd en plaats verminderen.

Hoewel iedereen kan profiteren van de kennis en opleiding van EHBO, is het een nog groter voordeel voor diegenen die werken of leven met personen die doorlopende speciale aandacht of behandeling nodig hebben, zoals kinderen, personen met lichamelijke of geestelijke handicaps, personen met chronische ziekten, personen met dergelijke aandoeningen zoals epilepsie, ouderen, personen die betrokken zijn bij recreatieve activiteiten zoals zwemmen of mensen die in gevaarlijke omgevingen werken, zoals een fabriek of bouwplaats.

Voor meer informatie over EHBO producten, bekijk onze webshop.
webshop
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks informatie over onze diensten, producten en acties. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement.
*  Website URL
*  E-mailadres:
    Voornaam:
    Tussenvoegsel:
    Achternaam:
*  reCAPTCHA code: